Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 14:41 - С Любов за отец Атанас Аролски - един човек на вярата
Автор: zvezdichka Категория: Други   
Прочетен: 16689 Коментари: 18 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Има хора, които оставят следа в душата на човек дори без да сме се срещали директно лице в лице с тях. Искам да ви припомня едно миналогодишно предаване “В кадър” излъчено по Канал 1 на 19.12.2009 г., когато за 1-ви път видях и се запознах индиректно с един такъв човек.

http://bnt.bg/bg/news/view/19836

А наскоро airfan ми изпрати линк от предаванe на БТВ репортерите, в което също са правили репортаж за същия човек.



Това е отец Атанас Аролски,  който не търси своето благополучие, а търси да се грижи за хората, които Господ му е поверил в три родопски села и с право мога да нарека Божи човек!
Той е на 91 гoдини, но въпреки напредналата възраст не престава да се движи пеш между селата Хвойна, Орехово и Малево, изминавайки по 10 км. на ден и да търси да лекува душите на хората. Ако мине кола, може и да го вземе, ако не “Пътя е затова, за да се върви!”-казва отеца. Отец Атанас споделя, че основното му предназначение на тази земя е да се грижи за духовната храна на хората. И както човек се грижи за тялото си да го облича, измива и храни, така трябва да полага съответните грижи и за душата си, за да не линее и отслабва, а да намира истинския път, който минава през Христос. Но отеца се възмущава, че днешния човек се грижи основно за плътта си и е забравил, че има душа и още повече дух от Бога... И че плодовете на днешното поколение говорят много ярко за този факт. Че девиза на повечето хора днес е “яж, пий и се весели, защото това е, което ти остава”... И казва, че “за човека е важно да му е пълен стомаха”... “А душата има нужда да се храни със слово - Божие слово! Затова дойде Исус. Той даде своя живот, за да ни научи какво да правим, какво да говорим и къде да вървим. Пътищата да ни показва – "Аз съм пътят и истината, и животът". Затова дойде той, но ние избрахме нашите земни пътища" споделя с горчилка в сърцето отец Аролски. И добавя: "Хората вярват, но преди всичко се грижат за телата си, отколкото за душите. Защо - защото душата мълчи, тя не е като тялото. Ако аз огладнея, ако не му дам хапче и не го залъжа - то ще ме изяде, ще ме подлудей, ще ме накара да открадна, да убия, но аз трябва да го задоволя. Душата не е такава - тя е по-друга, тя те измъква от този свят".

Мъката на отец Атанас се състои в това, че няма кой да го наследи, че няма последователи, които да последват със сърцата си истинската вяра... Той недовижда и иска да си отиде от този свят, да влезе в Божията почивка, но вижда, че има още работа за него в тези родопски села. Той самия казва, че свещенници има, но те търсят да служат в градовете... А селата обезлюдяват и храмовете се рушат... При владиката има 20 свещенника, но него няма кой да го смени... И сърцето му е свито поради факта, че хората са забравили Бога и вървят в своите си пътища. Споделя, че като дойде стихията и земята се затресе, тогава се сещат да влязат в църквата. Според него трябва да дойде потоп, за да се събудят от своя духовен сън и ленност... И в действителност много хора се сещат за Бога едва, когато ги сполети злото, болезненото, неличимото...

Човек с борбен дух, предаден на Божия път дори по времето на комунизма, когато е бил зачислен в района на Златоград, с предимно смесено население, където християните са малцинство той не се е отказал да служи на Бога, въпреки трудностите и неприятностите, които е срещал със страховете на своите съселяни и лозунгите на местната власт, която не е почитала вярата в Бога... Дори са се мъчили със заплахи да се откаже от благодорното дело, което е възлюбило душата му и да стане агитатор на комунистите... Но за тези, които са го тормозели и са мъчили да отделят хората от църквата и Бога за тях отец Атанас споделя: “Ама тях сега ги няма. Тези, които ме връзваха изчезнаха...” Човек със силен дух е отец Атанас, който със своя личен пример е светлина за вярващите, за които се грижи. На въпроса на репортера “Сила откъде намираш?” отец Аролски казва: “Отгоре. Казвам – Господи помагай!”.
Много мъдър човек е отец Атанас, разбрал кои са началата, крепящи Живота и следва и търси Истинната, която е от Бога!

И продължава неговия разказ: “Хората смятат, че човек е едно материално същество, което е залепено за земята и няма никави други нужди и усещания...” Но отеца споменава, че човек със своето действие е свързан не само със земята, но и с небето. И добавя: “Аз като отида някъде, казвам – Господи бъди с мене. И аз вече не съм сам. Аз вървя и той със мене. Той ми дава сила! Той ми дава опора и аз съм уверен в тази работа!

Той обича да разказва една притча, която най-добре показва защо човек се отклонява от пътя, по който е тръгнал: "Човекът прави нещата, които са по-лесни, макар че са лоши - затова дяволът печели повече от човека. Дяволът решил вече да не е дявол - и всички негови работи ги изкарал на пазара - излъскани и хубави: лъжите, убийствата,  измамите. И човекът си гледа и си пише цена. На едно място гледа инструмент - голяма цена пък изяден отвсякъде: "Каква е тази работа?", пита той и дяволът отговаря: "Аз с него правя всичко - това е съмнението. В едно семейство пусна съмнението - за пътя на човек, затова го използвам навсякъде - затова се е изхабил. И пак ще го ползвам - човек затова като се съмнява, губи желание и сили да го постига".   Още миналата година исках да разкажа за този свят човек, но в навечерието на Рождество Христово искам да напомня за него, който искрено е възлюбил Бога и му служи безрезервно с Любов! Искам ми се да прегърна този човек, така както прегръщам Господ в сърцето си!

Хората казват за него: “Нашия свещеник е истински!” и го обичат от сърце, и това, което споделят за него, е че това, което говори, това и прави отец Атанас. Казват, че е земен, но в същото време е и светец. Бог да благослови делото на ръцете му, защото е Богоугодно и да Му дава здраве и сили да му служи според волята Му!

Отец Атанас с радост бих се срещнала с теб! И знам, че желанията, които се раждат в човешката душа са продиктувани от нещата, които човек е възлюбил. Ако човек е възлюбил Господ в сърцето си, той ще търси да вижда и Божия образ във всеки един човек и това ще бъде радост за него! Затова реших да споделя за този човек, защото наистина виждам Божия образ в този човек! И това е ценното!   Тук има още споделено за отец Аролски: http://www.dveri.bg/content/view/10217/172/     А тук има отзиви на хората, за които се грижи отец Аролски, публикувани от репортер на в-к "Смолян Прес":

 



Гласувай:
21



1. bogolubie - И аз гледах предаването, Звездичке.
22.12.2010 15:18
Може да са рядко такива служители на Бога, но се намират. Това дава импулс на истински вярващите и вяра, че не са сами в обществото, че не всичко е омърсено и си струва човек да вярва в Бога и да Го следва. Каквото и да е около нас, важно е какво е вътре в нас.
Благодаря за хубавия постинг! Зарадва душата ми!
цитирай
2. sande - Прекрасен постинг за Божия човек
22.12.2010 18:20
Браво звездичке, за такива хора заслужава да се знае.
Трябва да ги знае цяла България, а не да говорим непрекъснато за мафиотите. И за идиотите.
цитирай
3. zvezdichka - Благодаря ти
22.12.2010 21:34
за коментара bogolubie! Абсолютно се съгласявам с теб, че е важно какво е вътре в човека, в неговото сърце, защото там се раждат истинските неща, които го вдъхновяват и му дават тласък за пътя, който е избрал да извърви!
А примера в днешно време е заразителен и човек винаги има нужда от светъл пример, който да го води в правилната посока и да насърчава вярата на човека. А без грижа за душата му това е малко вероятно! А този човек точно това прави и Слава Богу, че в сърцето си е останал верен на Божието и на хората, на които е избрал да служи!
Светли празници!
цитирай
4. zvezdichka - Така е Сашо,
22.12.2010 21:40
"за такива хора заслужава да се знае." Затова и реших да разкажа за този човек, въпреки, че съм го гледала преди 1 година се сетих тези дни за него и потърсих репортажа на предаването "В кадър". И това ми беше достатъчно да реша да напиша този постинг :).
Хора като отец Атанас събуждат вярата в душите на хората!
Нека има светлина в душата ти!
цитирай
5. martiniki - “Пътят е затова, за да се върви!”
23.12.2010 07:54
да го вървим леко и с радост и в новата година! още много добри хора по пътя ти, Цане и много красоти
цитирай
6. zvezdichka - Да го извървим
23.12.2010 11:41
с достоинство Доре, така, че когато се обръщаме назад да не съжаляваме за нито една стъпка!
Благодаря ти за пожеланията!
Нали знаеш, че който търси намира :).
цитирай
7. pevetsa - Господ Бог да Благослови пътя му, и ...
23.12.2010 18:57
Господ Бог да Благослови пътя му, и да пази стъпките му до срещата си с Него, и да изпрати някой, който да продължи делото му.
цитирай
8. zvezdichka - Човек е този,
23.12.2010 19:13
който прави избора дали да върви в Бога. А от репортажа виждам, че този човек през целия си съзнателен живот е избирал да върви в този нелек път!
И да бъде Алекс! Има нужда от будни и запалени хора, които да водят хората към вярата Божия!
цитирай
9. zelas - Само един свещеник да мине от тук и да ...
23.12.2010 19:50
Само един свещеник да мине от тук и да прочете тези думи ще е достатъчно. "Нашия свещеник е истински!"

Има такива хора в България - дядо Добри с. Байлово - просяка и най-големия дарител на катедралата Ал. Невски и той е на 92 години а изминава по 50 километра.
Струва си да се замислим върху това. В днешно време врид са луднали да се подмладяват, тичат в парка, ходят на гимнастика, диети, какво ли не и едвам докарват до 70.

Май максимата Здрав дух, в здраво Тяло трябва да се чете Здраво тяло, в здрав Дух!

Благодаря, че ни разказа за Човека, Звездичке!
цитирай
10. zvezdichka - Човек каквото
23.12.2010 23:03
посее, това и ще пожъне в даден момент. Ако се отнася с любов и доверие, това ще получава и отсреща. А доверието е нещо, което е безценно! Да се довериш на някого, да му довериш живота си... Ако това си спечелил, то ти наистина си истински!
Благодаря ти за отношението Пламене! За дядо Добри също чета и той е от тези изчезващи видове, които са оставили живота си, за да служат на Божието, както го разбират!
И тялото ни, и здравето ни е дар от Бога и силите ни се подновяват по неведум начин, когато издигнем не себе си, а Божието! И тези двама старци на пределна възраст са пример за това. Аз по себе си забелязвам, че уж не са се изтърколили много годинки, а тук заболи, там нещо се обади, я крака, я колена, я кръст и т.н. Днешния човек се е изнежил, но ако Духът му е болен няма как и той да се чувства добре физически. Но важното е човек да има буден и търсещ дух!
цитирай
11. mileidi46 - !!!!!
24.12.2010 21:05
Neka bude vul6ebna kolednata no6 za teb mila i za tvoeto prekrasno semeistvo..
Budete blagosloveni!!
цитирай
12. ivankalilova - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, ЗВ...
27.12.2010 14:00
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО , ЗВЕЗДИЧКЕ !
БЪДИ БЛАГОСЛОВЕНА СЪС ЗДРАВЕ И ОБИЧ!
цитирай
13. zvezdichka - Благодаря ти Милейди!
27.12.2010 21:27
Честито Рождество Христово!
Бъди благословенна с вяра, надежда и любов !
цитирай
14. zvezdichka - Честито Рождество Христово!
27.12.2010 21:29
Ванче!
Мир и Светлина да има в душата ти и в сърцето ти да прелива Любовта Христова!

Благодаря ти за поздравлението!
цитирай
15. harvi - Прочетох и изгледах...
28.12.2010 23:58
Бог да го благослови и да му даде още по-дълъг живот! Толкова са мъдри думите му! При него Словото е станало плът! Хората усещат празнината в душите си, защото нямат вяра, а нямат вяра, защото няма кой да проповядва Словото... Да има единство на думи и дела, а не лицемерие... Толкова е важен личният пример! Дано Бог изпрати повече работници на нивата си! Поздрави :)
цитирай
16. zvezdichka - Благодаря ти мила Ева!
29.12.2010 14:12
Нека има повече хора, които търсят да познават Словото Божие в живота си, защото то е спасително!
Весели празници мила!
Прегръдки :)
цитирай
17. get - Прекрасен пост за един още по-красив Човек, който се е ...
30.12.2010 22:27
отворил към Духът и по този начин, Душата му се е сляла със Словото !

"В началото бе Слово, и словото беше у Бога, и Бог бе Слово" (Йоан 1:1)
zvezdichka - Ако продължиш по трудният си път към Бог - ще стигнеш до Словото и ще получиш благодатта Му !

По-красиво нещо ! не се сещам да ти пожелая ... за настъпващата Нова година !

С най-:):)-ти чувства от - Гет !

П.П. Въпреки мистичното звучене - това е Истина !
цитирай
18. zvezdichka - Благодаря ти Гет!!!
05.01.2011 12:18
Обичам Истината Гет и се стремя да я откривам и следвам, доколкото успявам! Но когато човек търси Бога, Той му се открива и човек започва да разпознава кои са истинските неща. А да можеш да чуваш Словото Му вътре в себе си е благодат наистина!
Бъди истинен и все така ревностен и търсещ! И ти пожелавам от сърце да откриваш Истината, която Духът открива на верните!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zvezdichka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5816808
Постинги: 496
Коментари: 6837
Гласове: 21680
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031