Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2008 22:32 - НАД ДЖУМАЯТА
Автор: 3nai Категория: Регионални   
Прочетен: 4571 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.11.2008 17:00


    Тук ще разкажем за живота едно време край Джумаята - пъпа на Пловдив, както наричат това място. Става дума за улиците и къщите източно от площада - в подножието на Стария град.                                  

         Василка Жутова: Живея на ул. "Съборна" 2 А от 1932 година, тоест откакто съм родена. Моите родители купуват къщата през 1923 година. Нека сега да разкажа какво имаше на мястото на градинката. Там беше хотел "България", след което следваха канцелариите на Жилфонд, като около хотела имаше много магазини. От страната срещу Джумаята имаше и рибарски магазини. От другата страна срещу ул. "Иречек" - зарзаватчийски магазин. Книжарницата "Хан Омуртаг" се намираше точно до рибарския магазин, а отсреща имаше две огромни тополи, между които беше Хладилника на бай Захари - един голям дървен сандък, в който той слагаше големи калъпи ледени блокове. До книжарницата пък имаше магазин за бонбони. 
image

          Лулчо Стоянов: В горния край на градинката, на ъгъла срещу старата кръчма " Южна лоза " имаше месарница. Собственик беше бай Георги Папазов. Тогава Халите не бяха още открити, месото висеше на куки и всеки клиент си избираше месо като посочваше точно откъде да му отрежат. В тази месарница стана и едно произшествие. Собственикът имаше трима сина. Най-големият - Иван  трябваше да намели кайма на един клиент и по невнимание бръкна в машината и си загуби двата пръста. До тази месарница имаше един арменец водопроводчик, а до него се намираше бръснарница с други двама арменци - Левон и Хачик. Един ден след някакъв скандал единият брат уби другия, било е около 1940-та година. После следваше магазинът на Никола Примов за рибни деликатеси. И точно там се намираше сладкарница "Камелия".
imageimage

         В. Жутова : Нека да започнем от къщата Иречек. Тя е била собственост на някакви родопчани, не мога да си спомня точно фамилията. Впоследствие тази къща беше отчуждена и става собственост на Жилфонд. Следващата къща е нашата - "Съборна" 2А. Моите родители са македонци, които тръгват на гурбет в Америка и след като се връщат купуват през 1923 година къщата от Петко Кожухаров. Долу имахме кръчма, казваше се "Костур", на името на костурското село Брезница, откъдето беше баща ми. Дори писмата, които някои от нашите клиенти получаваха пристигаха на адрес "Кръчма Костур". След национализацията единствено моят чичо остана като работник в тази кръчма, която стана собственост на "Здрава храна". Долу имахме и винарска изба. След пробиването на тунела, под църквата св. "Никола" избата се напълни с подпочвена вода. На следващата къща отдолу дюкяните бяха на Арацян - много добър мъжки шивач. След това беше свещоливницата. На ул. "Иречек" се намираше къщата на Пандови и именно отдолу беше кръчмата "Южна лоза". Следващата къща е на Шопови или известната кръчма "Пловдив". На втория етаж живеят Михайлови , а на третия Вълчеви. И те както и други си откупиха собствената къща от Жилфонд след като им я бяха национализирали. 
image

         Куюмджиев:  Между другото, по едно време кръчмата "Пловдив" се казваше "Караагач" на братя Шопови, а колкото до кафенето "Костур", то впоследствие стана кръчма със същото име. Срещу тях се намираше фурната. Колкото до хотел "България", той беше разрушен около 1950 година. На горния край на Джумаята имаше деликатесен магазин на Караманлията. А до свещоливницата се намираше издателството на Митрополията /Краси Бъчваров/. Там се редактираше списание "Християнче".

         Тодор Крачанов : Искам да допълня, че на реда на тези магазини, които бяха срещу Джамията имаше една известна личност - Гого Рибаря, който работеше в рибарския магазин и беше един от най-пълните мъже в Пловдив. Той изнасяше кошове с живи раци. Ъгловият магазин, като се слиза надолу беше на Петър Карабаджев - месар, който беше един от първите, изградил хладилна камера. По-надолу се намираше книжарницата на Гриша Лазаров - треньор по водно плуване. А колкото до магазина за рибни деликатеси на Никола Примов, там  още от десетина метра се усещаше миризмата на риби и раци, а Никола всяка сутрин окачваше черва за пълнене на луканки. Но той изглежда беше и филателист, защото продаваше и марки.

         В. Жутова: Тук по-надолу е къщата на Сократ Добролу, сега Добреви, който беше собственик на мебелен магазин. Нар-Маг беше обсебил цялата тази къща, а пак долу имаше клуб на търговските работници.

         Крачанов: Искам да допълня това, което каза брат ми. От къщата на г-жа Жутова към къщата на Чилови, горе на върха вързваха едно въже и на това въже играеше един акробат, който всяка вечер изнасяше спектакли. Пържеше яйца, а отдолу се събираше почти цялата Джумая.

         В. Жутова: Наистина на покрива на тази къща, която е на братя Чилови до нашия покрив, се вързваше въже и акробатът ходеше по него с един голям сарък за равновесие. Последната къща от номер едно е къщата на Митрополията, в която дълги години живееха наематели.

         Тошо Африката: На ъгъла на тази къща зад Джамията имаше точиларница на италианеца Пиетро - срещу магазина "Ален Електрик", който целият беше боядисан в червено. А фабриката на братя Чилови се намираше в Костинброд и произвеждаха прочутото олио "Мила".

         В. Жутова: Стайновата къща беше горе на тепето в нещо като италиански стил, а самият Стайнов беше изключително възпитан човек. Сваляше шапка дори и на децата. По онова време цялата къща не можеше да бъде тяхна и по тази причина я отчуждиха.

         П. Путик: Градинката до Джумаята се наричаше освен Балък пазар, но и още Малките хали - тогава Централните хали не съществуваха. А месарницата беше на братя Петър и Кирил Карабаджеви, които са мои вуйчовци. А на бай Георги Рибаря му казваха още и Георги Мадамата, защото той действително беше грамаден човек. Впоследствие всички се пренесоха в Централните хали. Д-р Асен Кожухаров беше действително първият кмет на Пловдив след 9-ти септември и освен кмет беше и съдружник с братя Карабаджеви, като заедно с Путик направиха дружество "Консерва", което работеше за Съветската армия в Пловдив.

Това е дешифровка на предаване от рубриката на Пловдивската телевизия ТРАКИЯ "Запомнете Пловдив". Излъчване - 2003 г.

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 3nai
Категория: Регионални
Прочетен: 5226688
Постинги: 456
Коментари: 1331
Гласове: 1117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031