Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2021 21:16 - Кадавърският синод: Когато трупът на папата беше изправен на съд
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.01.2021 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Кадавърският синод: Когато трупът на папата беше изправен на съд

ОТ ЕЛИЗАБЕТ ХАРПЪР3 МАРТ 2014 Г.   

image

Базилика Свети Йоан Латерански (чрез  Wikimedia )

РИМСКИТЕ ЦЪРКВИ ОБИКНОВЕНО НЕ СА СРАМЕЖЛИВИ относно своите мрачни истории. В Santa Maria dell"Orazione e Morte една монахиня ще се радва да ви позволи да снимате криптата им на изоставени тела в замяна на малко дарение. В Санта Праседе един сакристан ще ви даде брошура и услужливо ще посочи кладенеца, където св. Пракседис и св. Пуденциана изляха кръвта, която проникна от трите хиляди тела на мъченици, които те криеха. В известната крипта на капуцини можете дори да си купите пощенски картички на мумифицираните монаси, които да изпратите на скъпи приятели или врагове. 

Но ако отидете в базиликата Сан Джовани Латерано, търсейки такива болезнени атракции, ще откриете, че сте сами. Това, което се е случило там преди повече от хиляда години, все още е твърде ужасно, за да се говори. Това е църквата, в която през януари 897 г. папа Стефан VI изправя под съд гниещия труп на папа Формос.

Процесът беше наречен Cadaver Synod или Synodus Horrenda (тъй като всичко е по-цветно на латински). Тя откри една от най-корумпираните епохи в историята на папството, време, което сега се нарича със сериозност като порнокрация. 

image

Базилика Сан Джовани Латерано (снимка Рафел Миро )

СВЪРЗАНИ Откраднати мозъци и последно дишане: 6 реликви от науката     Прочетете още image

За да разберете какво се е случило с нещастния труп на папа Формос, трябва да разберете, че светът около него се разпада. Западната империя Карл Велики се беше обединила оттогава се разпадна на все по-малки фракции. Малките феодално огледаха съкровищата на Рим и искаха пари за закрила, докато градът все още се успокояваше от сарацинския чувал от 846 г. Разломите, образувани в църквата, когато мъжете, които се стремят да бъдат папа, установяват, че се нуждаят от допълнителната сила на един от многото светски лидери, за да я постигнат.

ВИДЕО ОТ ATLAS OBSCURA                                                      

Историята за процеса на трупа всъщност започва по времето на папа Йоан VIII. По това време Формос е епископ на Порто (римското предградие, а не градът в Португалия). Той също е бил успешен мисионер, известен с разпространението на католицизма в цялото Българско царство. Но може би беше малко прекалено добър в работата си. Папа Йоан VIII се обърна срещу Формозус и го обвини в нарушение на закон, който възпрепятства епископите да управляват повече от едно място едновременно - закон, който трябваше да попречи на епископите да изградят свои собствени феодални владения. И може би по-показателното е, че Джон обвини Формос в нарушаване на наскоро приет закон, който забранява открито да се стреми към папството. Формозус се приближаваше малко за утеха, затова Джон го отлъчи.

image

Детайли от  базиликата Сан Джовани Латерано (снимка Рафел Миро )

Както се оказа, параноята на Джон беше оправдана. Той е първият папа, убит от собствените си хора. Отначало той беше отровен, но отровителят загуби търпение в очакване на отварата да влезе в сила и удари главата на Джон с чук. След смъртта на Джон папството имаше толкова висок процент на текучество, чудно е, че някой изобщо искаше работата. Марин I наследник на Йоан и възстанови Формос като епископ. На следващата година папа св. Адриан III наследява Марин, но едва издържа една година, преди да бъде убит. Папа Стефан V последва малко след това. 

Накрая през 891 г. дойде ред на Формос. Той успя да задържи папството в продължение на пет бурни години, преди да умре от инсулт. Неговият наследник, Бонифаций VI, беше избран бързо, за да потуши бунтовете, но той беше странен избор - два пъти го депортираха за „неморално поведение“. Той управлява само 15 дни, преди да умре или от подагра, или от отравяне (отново).

Следващият беше папа Стефан VI. След по-малко от година от своето папство той дава заповед да изкопае Формос и да принуди трупа му да бъде съден за престъпления, за които папа Йоан VIII го е отлъчил: търсейки папството и управлявайки повече от едно място като епископ.

Сега причината на Стефан VI за оскверняване на този беден труп можеше да е да укрепи някои политически съюзи с фракция, която мразеше Формос, но повече от вероятно беше да покрие факта, че Стефан е виновен за точно същите неща, в които обвинява Формос .   Формус е направил Стефан епископ и Стефан е станал епископ на Рим (титла, която идва с папството), докато той все още е заемал този пост. Но ако Формосус можеше да бъде признат за виновен за същото престъпление (като едновременен епископ на две места), действията му щяха да бъдат нищожни и Стефан нямаше да бъде епископ, когато беше избран за папа. Стивън също може да е бил напълно луд.

imageЖан-Пол Лоренс, „Папа Формозус и Стефан VI - Кадаверският синод“ (1870) (чрез  Musйe des Beaux-Arts de Nantes )

И така, трупът на Формос бил извлечен, облечен в папски одежди и подпрян на стол в Сан Джовани Латерано. По ирония на съдбата, името на бедния Формосус означава „добре изглеждащ“, въпреки че дотогава той беше ужасяваща гледка. Бе назначен дякон, който да говори вместо него, но предсказуемо не каза много, докато Стивън изкрещя на трупа. В един момент от процеса земетресение разтърси базиликата, повреждайки част от нея. Но дори и в лицето на този зловещ знак, Формос беше признат за виновен по всички точки, лишен от дрехите си и отрязани трите пръста, с които благославяше от дясната си ръка. 

Стивън го накара да бъде погребан на неясен парцел земя, но след това, като се замисли по-добре, той го изкопа още веднъж и хвърли в Тибър. Към този момент жителите на Рим имаха почти достатъчно информация за Стефан и неговия труп. Тълпа го хвърли в затвора, където беше удушен в килията си. По-късно същата година Сан Джовани Латерано беше почти унищожен от пожар, сякаш за да се отърве от целия гаден бизнес.

Следващият папа, папа Роман, анулира всички действия на Стефан VI, но е свален за по-малко от година. Неговият наследник, папа Теодор II, е само папа в продължение на 20 дни, но все пак успява да възстанови тялото на Формос. Неговият наследник Йоан IX ръководеше повторното погребение на Формос в катедралата „Свети Петър“. Днес все още има паметник, в който са изброени имената на папи, погребани там. Там можете да видите името на Формос, издълбано в камък - един от последните остатъци от Синода на Кадавър.

image

Списък на папите, погребани в базиликата "Свети Петър", включително Формозус (чрез Wikimedia )

 

Прочетете повече за странстващите части на тялото на светите мъртви в „ Всички светии“ на Елизабет Харпър,  които трябва да знаете .

Източници за тази статия:

Лошите папи , Е. Р. Чембърлин

Пазители на небесните ключове: История на папството , Роджър Колинс

Пръстенът и книгата , Робърт Браунинг





Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39762364
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031