Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2007 09:25 - Асеновград-малкият Ерусалим. Указател на параклисите в града -І част. Фотоалбум.
Автор: skribezium Категория: Туризъм   
Прочетен: 11873 Коментари: 13 Гласове:
2

Последна промяна: 22.09.2008 18:43


       Не зная кой е нарекъл моя град "Малкият Ерусалим". Но как можеш да се сравниш с това име без да извикаш високо, за да чуе широкия свят, ако не се оприличиш с нещо голямо и възвишено като Ерусалим.
       Тук всички улици и пътеки водят към древността, историята и духа на България. Блестят златните камбанарии на църквите, звънът им се разнася от непокорната Чая, Асеновата крепост грее по изгрев и залез, Орфеева Родопа и слънчева Тракия се срещат в прегръдка.
      Когато вървя по древния римски път към Асенова крепост, превзет от бурените на годините и вековете, почти усещам стъпките на български славни воини, тропота на конница завоеватели, нашественици, кръстоносци преминали през този каменен път. Но ако някога са успявали да наложат воля, то е било за кратко. Защото Асеновград и тогава и днес е преди всичко духът на България. Всеки църковен храм, всеки малък или голям параклис има своята история, до която трябва да стигнеш сам и да прочетеш сам...
     Изкачвам се на високия връх над Асеновград, където е параклиса "Свети Димитър". От тук като на широка лента виждам целия великолепен, разкошен и примамлив град. Усещам аромата на смокините, старите чинари  разлюляват клони,  кипарисите забиват остри пики в небето, а в очите ми блестят кубетата на всички църкви...
     Асеновград е красив по всяко време на годината. Ако е зима - белите върхове те мамят да ги покориш, ако е пролет люляците около крепостта ще те омаят, ако е есен топлите багри на Родопа ще ти вдъхнат спокойствие, а ако е жарко лято вечерника над града ще ти върне бодростта и свежестта на живота. А във вечерта на твоите уморени от съзерцание очи влез в някоя малка таверна и отпий чаша вино от хладните станимашките изби.
    Затова - загаси телевизора, хвърли вестника, стани от масата, вземи раницата и тръгни със следващия влак или автобус към древния Стенимахос - един малък Ерусалим за твоя дух те очаква...

         


УКАЗАТЕЛ НА  ПАРАКЛИСИТЕ В АСЕНОВГРАД

ФОТОАЛБУМ  НА ПАРАКЛИСИТЕ В АСЕНОВГРАД 

1. Параклис "Свети Димитър"/Бакуриановия/
- намира се на доста недостъпна височина 400 метра над града. Има пещера, която някога е служила за таен изход от замък. Построен е през ХІ век. Празнува се на 25 октомври.
  До него се стига по няколко маршрута. Най приятния е: ул." Рилска" - края на града - параклис "Св. Лазаря" - параклис "Св. Ефиромени" - виеща се пътека към параклиса. Очаква ви разкошна гледка към целия Асеновград.
Обратен маршрут - пътека по посока на Асенова крепост към параклис "Свети Илия", която ще ви изведе на асвалтовия път към Асеновата крепост или обратно към града. Втори обратен маршрут - по пътека по посока на града и стигате до Метоха - ул. "Родопска"image

image

2. Параклис "Свети Илия"
- намира се на около 1.5 км. вдясно на скала по пътя за Асеновата крепост. До него се стига по каменни стълби. От там по пътека, която е стар римски път стигате до следващия параклис "Свети Никола"
imageimage

3.Параклис "Свети Никола" - Намира се в непосредствена близост срещу Асеновата крепост. Стигате до чешма със много студена вода, правите кратка почивка и на 50 метра над вас по каменна пътека стигате до параклиса. Отново имате излед към града и към Асеновата крепост.
imageimageimageimage

4. Параклис "Свети Атанасий Александрийски"- Параклиса е построен през 18 век, реставриран много сполучливо, с много добри стенописи, отлично поддържан. До него ще стигнете по маршрута: след Асенова крепост има указателна табела, която след 500-600 метра ще ви отведе до входа на параклиса. Обратен маршрут може да ползвате като тръгнете по пътека на изток, която след 10-15 минути ще ви изведе на пътя Смолян - Асеновград.
image
image


imageimage

5.Параклис "Свето Преображение Господне" /"Св. Сотиря"/
Намира се на края на улица "Рилска". Построен през ХІХ век. Празникът на параклиса е на 6 август.

image

image

6.Параклис "Рождество на Пресвета  Богородица"     /"Света Ефиромени"/ - намира се на края на улица "Рилска" по пътека около 200 метра след параклиса "Св. Сотиря". Построен е през ХІХ век. Параклиса празнува на 8 септември. Има красив изглед към различни части на Асеновград.
image

image

7.Параклис "Света Неделя" - Намира се непосредствено в началото на пътя Бачково - Смолян, вляво. Построен през ХІХ век. При реставрацията му е направена красива мозайка на Света Неделя на западната стена на параклиса.
image
image

8. Параклис " Св. Стилиян Пафлагонийски" - Този параклис може да намерите на улица "Шейново" № 10.  Празнува се на 27 юли.В този район има няколко параклиса, които са един до друг.
image

9. Параклис "Св. Св. Козма и Дамян - римляни" - Намира се на 10 метра зад параклис "Свети Стилиян", зад жилищния блок. Празника на параклиса е на 9 март.
image

10. Параклис "Свети Йоан Предтеча" /"Свети Ян"/ - един от най-разкошните параклиси в града. Намира се непосредствено до параклисите "Св. Стилиян" и "Св. Козма и Дамян - римляни", на площадчето, което се образува между улиците "Рилска" и "Шейново". Построен е през ХІ век. Кацнал е на скалата и има импозантен вид. Като архитектура е близък или почти идентичен с църквата "Св. Богородица Петричка" на Асеновата крепост. Типичен строеж за българската църковна архитектура по онова време.
image

image

11. Параклис " Света Великомъченица Варвара" - също е построен през ХІ век. Един от най-поддържаните параклиси в града. Празнува на 4 декември. Параклиса можете да откриете на същото площадче между ул. "Рилска", където се намира "Свети  Ян"
image

           image

12. Параклис "Св.Св. Петър и Павел" - построен в ХІ век. Намира се на ул. "Янтра" № 6. Най-лесно ще го намерите, когато застанете с лице към параклисите "Св. Ян" и "Св. Варвара"- точно зад вас в ляво се намира улица "Янтра", от там можете да излезете на храм " Св. Богородица Успение".Празнува на 29 юни.
image

Следва продължение.......
















Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. kabadjov - Поздрави!
07.08.2007 17:54
Отдавна не съм чел в блог.бг по-професиопнално напосани неща.
цитирай
2. skribezium - Благодаря kabadjov. Ще продълж...
08.08.2007 16:54
Благодаря kabadjov. Ще продължавам да допълвам материала, тъй като това е около 1/3 от всичко, което съм замислил за параклисите на Асеновград, а после следват църквите и .н.
цитирай
3. svoboda64 - Разтърсена съм!
13.08.2007 18:02
Винаги сме минавали през Асеновград набързо. Не съм разглеждала параклисите и църквите му. Но вероятно интуитивно съм се солидарилизарала с определението "духа на България". Е, ако не вчера, то днес... И децата ми са кръстени в Бачковския манастир. Така че част от сърцето ми е завинаги там:))

Очаквам продължението с нетърпение.
Поздрави
цитирай
4. skribezium - Благодаря на svoboda64
13.08.2007 18:32
Имам проблеми с качването на материалите си. Затова започнах ІІ част, но и с нея имам проблеми. Докато не ги реша не мога да продължа.
Още веднъж, благодаря.
цитирай
5. kabadjov - Асеновградско като Света гора
14.08.2007 11:08
Благодаря ти за пътеводителя, имам ли свободно време ще замина на обиколка из асеновградско. Много ще съм ти благодарен, ако скоро направиш пътеводител и на многото манастири около Асеновград.
цитирай
6. tumnokosa - Много ми хареса
01.09.2007 18:45
Признавам,четох отзад-напред ,навик такъв един.
При възможност ще грабна раницата и ще се запътя към този край.
цитирай
7. skribezium - Благодаря на всеки
01.09.2007 20:25
Благодаря на всеки за отзива.
Не забравяйте - Асеновград ще ви пречисти и ще ви върне най-съкровенните човешки чувства.
цитирай
8. анонимен - molya za yputvane
04.09.2007 17:20
smyatam da posetya krasiviya Asenovgrad prez po4ivnite dni. Kude se namira Храм Св. Богородица - Успение??
цитирай
9. skribezium - Посока към храм "Света Богородица Успение"
04.09.2007 19:45
Ако идвате от Пловдив - движете се направо - бензиностанция "Шел" е вляво - направо-подминавате светофарите към гарата - направо - това е булеварда, който ще ви изведе на пътя за Бачково и Смолян и след около 600-700 м. ще намерите църквата.
цитирай
10. анонимен - Mnogo blagodarya
04.09.2007 20:40
priyatni po4ivni dni
цитирай
11. tera - Много хубаво си го написал
11.11.2007 08:16
и явно много обичаш града си. Била съм там доста отдавна, но ти определено ми провокира интереса.
Поздрави :)))
цитирай
12. анонимен - мога да ти отговоря
23.11.2007 12:58
на първото изречение. В тежките години на робството църквата е била най-голямото опование на народа ни. За да запази себе си и вярата преди литургийте хитроумни духовници са вмъквали спасителни изрази като : "Боже, спаси този храм от малкия Йеросалим" /Така е правилното изписване от преводите/
и още:
"Боже спаси Малата Света гора /за църквите около София/
"Боже, спаси нашия Алтън Калофер и т. н.
Интересното е , че и в някой турски документи са запазени и споменати тези имена на места, които са успявали да запазят до корени българското, предавани от уста на уста през поколения до днес.
цитирай
13. valchebnica - Страхотно е! Незнам какво да кажа!
15.12.2007 19:53
Просто вече нямам думи! Те останаха в Асеновград!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: skribezium
Категория: Туризъм
Прочетен: 2629529
Постинги: 240
Коментари: 2068
Гласове: 23153
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Мисисипи - реката на моето детство
2. Настроение край моята река
3. По следите на Фритилария Понтика
4. По следите на Фритилария Понтика - среща след три години
5. Созопол - спасеният град
6. Край Долнослав в средата на лятото
7. Долнослав в сърцето ми
8. Боговете на Долнослав - част І
9. Асеновград - разходка по пътеките край града
10. Асеновград - сакралният град на България
11. Белинташ - неразгаданото послание
12. Пловдив. Пролет в градините на Шевалас
13. Пловдивски спомен за Папа Йоан Павел ІІ
14. Асеновград - оазис под крепостта
15. Асеновград. Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"
16. Филипополско херцогство. Крепостта Скрибенцион и дук Рение дьо Три
17. Долнослав - лунната река
18. Асеновградският Олимп
19. Запознайте се. Аз съм скакалецът Скрибеций ди Джордж
20. Панагюрище - Memory Fuii
21. Нека любовта ми е огнище
22. Есенна пътека
23. Асеновград. Метоха. Последното дихание на една реликва
24. Есенна Чая
25. Римският път от Асенова крепост до река Луковица
26. Когато Пловдив беше Филипопол
27. Живейте в щастливия миг!
28. Един българин по сакралния път Сантяго де Камино
29. Камино дел Рей - най-ужасяващата пътека на света
30. Камино дел Муерте - най-ужасяващия път на земята