Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2008 21:37 - Боговете на Долнослав - част ІІІ
Автор: skribezium Категория: Туризъм   
Прочетен: 10314 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 23.09.2008 10:52


  imageБОГОВЕТЕ НА ДОЛНОСЛАВ 
         
част ІІІ   

 

        Завършил още един археологически сезон от могилата край Долнослав. Като от рог на изобилието се изсипали над 5 000 разнообразни находки.

       .... С Бистра Колева се срещнах в базата на пловдивските археолози в Стария Пловдив, където експедицията  докара съкровищата от Долнослав. Част от находките са опаковани, други се реставрират. С благоговение /по друг начин не мога да се изразя/ наблюдавах как от малките и невзрачни глинени парчета под ръцете на реставратора възкръсва окръглената форма на аскос. Много предмети от могилата  стоят с етикети по полиците. Тук са фигуралните идоли, амулети и украшения, медни игли и шила, ритуални съдове. За археолозите тази колекция е увлекателна и мъдра страница от книгата на живота на хората от енеолита. Забелязах, че в колекцията липсват оръдия на труда, характерни за обикновено енеолитно селище. Например предмети свързани със занаяти, селско стопанство, военно дело.

         - Това доказва – отбелязва Бистра – че обитателите на селището край Долнослав не са се занимавали със скотовъдство, занаяти, не са се грижили за своето препитание или облекло. Те са били обезпечени с тези неща от обществото. Те не са били свързани с материална дейност, защото са били служители на култа. За специалистите занимаващи се с тази епоха такава обособена прослойка е неочаквано свидетелство за добре развито общество. Край селището при Долнослав са се стичали, съдейки по намерените изделия, хора от далечни земи. Какво ги е привличало тук? Отговорът е еднозначен: жреческия център е събирал поклонници на своя култ. Най-вероятно култ, свързан с плодородието.

Откритието на храмовото селище край Долнослав, близо до Пловдив е два пъти по-ценно за археологическата наука, защото то е съвършено самостоятелен култов център, открит за първи път в науката.

 

........................

 

     

  Както много точно отбелязва зам.директора на Археологическия институт при БАН проф. Велизар Велков, разнообразната керамика и изделията от злато свидетелства за високото майсторство на енеолитния човек. А такива следи на материална култура от ІV хилядолетие преди н.е. през последните двайсет години българските учени откриха на много места.

......На полицата с редки находки разглеждам необичайните съдове, приличащи ту на животно, ту на човек. Виждам реалистични фигури на хора. Гледам жената, наведена към камбана. От неголемия олтар ме гледат меко широко отворени очи на чужд бог. А срещу него спокойно седи богинята – майка....

 

Пловдив-София

В. Федоров, наш специален кореспондент

       

НЕСЪСТЯЛАТА СЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯ?

    Територията на Балканския полуостров и България в частност, е истинска съкровищница на великолепни древни култури. Едва ли не всяка година археолозите извличат от многочислените селищни могили удивителни творения на хора, обитавали тези земи две, три, шест хиляди години назад.

     Може би най-яркият период тук е бил медния период, датиран V-VІ хилядолетие пр.н.е. Тогава тук построили не само този храм, за който става дума в настоящата статия. Около шест хилядолетия назад големи групи от най-древните в Европа планинци-професионалисти разработвали медно рудните жили, добивайки близо до Стара Загора десетки хиляди тонове малахит и лазурит. От тези медни руди извличали тонове мед и от нея отливали огромни серии метални оръжия и др.

За това време няма равна в света Варненската гробница, където в редица от символични могили хората от медния век са погребали повече от шест хиляди златни изискани украшения.

     Била е изказвана и мисъл, че културата на Балканския полуостров тогава е стояла на прага, за съжаление, на несъстояла се цивилизация от писмен тип или се е опитвала да навлезе в път, по който чак след хилядолетие успешно ще достигнат Месопотамия и Египет.

    Новите находки са ярко доказателство за това.

 Евгений Черних, доктор на историческите науки, завеждащ лаборатория на Института по археология при Академия на науките на СССР

 image image

       Стари публикации за култовия комплекс при с. Долнослав 

 

КРАЙ НА ПОСТИНГИТЕ  БОГОВЕТЕ НА ДОЛНОСЛАВ       image                             




Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. zaw12929 - Интересно!
26.05.2008 22:42
Защо несъстояла се, Нали е с питанка. Разбирам,
че успя да ни докосне
цитирай
2. tamzin - Още
27.05.2008 14:11
веднъж - огромно благодаря!!!! Поздрави!:)
цитирай
3. skribezium - zaw12929,
27.05.2008 18:21
Защото не е достигнала до писмеността. Затова е и този цитат:
" Била е изказвана и мисъл, че културата на Балканския полуостров тогава е стояла на прага, за съжаление, на несъстояла се цивилизация от писмен тип или се е опитвала да навлезе в път, по който чак след хилядолетие успешно ще достигнат Месопотамия и Египет."
цитирай
4. skribezium - tamzin,
27.05.2008 18:24
Благодаря за настоятелството, че си един от малкото читатели на тези постинги, защото все пак това е малко по-специфична материя и по-малко хора желаят да влизат в истории от едно далечно-далечно време.Благодаря ти!
цитирай
5. enjoy6 - Много интересно!
27.05.2008 21:24
Благодаря за увлекателните и познавателни постове!
Приятна вечер!
цитирай
6. kalbotobg - Търсих...
02.06.2008 06:01
Още в училище ми направи впечатление, че родната ми история си остана нещо непълно и...
Познанията за което бяха доста скромни, за траките, славяните, прабългарите Познанията за хората по нашите земи. Вината определено не беше на моята учитека.
На нея единствено дължа промяната в някогашното си виждане , че историците са нещо като живи тефтерчета за дати и събития за които ако искаш да имаш някаква представа просто си фантазираш с презумпцията че това което си представяш наи-вероятно е страшно далеч от някогашната реалност. Доколкото си спомням, това на което току що привърших прочита беше споменато и от моята някогашна учителка но липсата на по-конкретни данни остави в мен впечатлението за нещо от което преподавателката ми се вълнува, но вълнение неразбрано от мен. Това е част от историята на земите върху които днес е България и с радост имах визможностт да науча. Благодаря!
цитирай
7. boris66 - boris66
06.06.2008 15:26
Да България е много богата на находки и на езически божества, преди да приеме християнската вяра -траки илири трибали !Тракия, Мизия, Балкана, Дунавия!
цитирай
8. skribezium - Благодаря ви!
27.09.2008 09:39
Благодаря ви!
цитирай
9. probe - ...!!!
28.07.2013 08:15
...!!!
цитирай
10. katan - Много интересни неща
28.07.2018 13:39
прочетох и видях в селото, в което се е родил татко, прогонени от родното им място Куманич, което е останало в Гърция. В Долнослав няколко дни преди раждането на татко там е починал и погребан дядо му ... Затова не са успели да стигнат до Пловдив тогава.
За мой срам не съм ходила там.
Благодаря ти!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: skribezium
Категория: Туризъм
Прочетен: 2629641
Постинги: 240
Коментари: 2068
Гласове: 23153
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Мисисипи - реката на моето детство
2. Настроение край моята река
3. По следите на Фритилария Понтика
4. По следите на Фритилария Понтика - среща след три години
5. Созопол - спасеният град
6. Край Долнослав в средата на лятото
7. Долнослав в сърцето ми
8. Боговете на Долнослав - част І
9. Асеновград - разходка по пътеките край града
10. Асеновград - сакралният град на България
11. Белинташ - неразгаданото послание
12. Пловдив. Пролет в градините на Шевалас
13. Пловдивски спомен за Папа Йоан Павел ІІ
14. Асеновград - оазис под крепостта
15. Асеновград. Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"
16. Филипополско херцогство. Крепостта Скрибенцион и дук Рение дьо Три
17. Долнослав - лунната река
18. Асеновградският Олимп
19. Запознайте се. Аз съм скакалецът Скрибеций ди Джордж
20. Панагюрище - Memory Fuii
21. Нека любовта ми е огнище
22. Есенна пътека
23. Асеновград. Метоха. Последното дихание на една реликва
24. Есенна Чая
25. Римският път от Асенова крепост до река Луковица
26. Когато Пловдив беше Филипопол
27. Живейте в щастливия миг!
28. Един българин по сакралния път Сантяго де Камино
29. Камино дел Рей - най-ужасяващата пътека на света
30. Камино дел Муерте - най-ужасяващия път на земята