Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 20:51 - Една разплакана българка
Автор: skribezium Категория: Туризъм   
Прочетен: 7899 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2008 21:04


Този постинг на bizcocho е писан в началото на годината и показва нейните чувства към България.
И до сега постинга не е загубил своята актуалност. Публикувам го тук, с нейно знание и съгласие, защото го харесах и бих желал повече хора да го прочетат.

 ТТТ

 13.01 17:17 - Срам ме е ,че имам повод да напиша това!

След една безсънна нощ (компа хич не беше съгласен с моето неумение да боравя с него и ми го доказваше упорито до сутринта), вместо да поспя, буквално се изстрелях от в къщи, след телефонно обаждане.

Елитна английска телевизия излъчила репортажи за страните, които са НОВИ в ЕС. Между тях и България. Тъй като времето на излъчване на репортажа е съвпадало с времето им за голф, познатите ми го записват. Този запис видях, той е поводът да напиша тез редове, той е виновникът да запитам: Това ли е България? Кой допусна това?

 КАКВО Е БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА В ТОЗИ РЕПОРТАЖ

- страна без култура, религия, бит, без минало,без архитектура,без красота, страна, в коята кракът ми не би стъпил!

Първото, което видях бе шествие на "Бялото братство". Хора облечени в бяло  вървят по склона на една планина. Стана ми неприятно. Някак ми заприличаха  на Ку Клус Клановци. И не че съм против тях! Не! Няма лошо, че по този начин се зареждат с енергия или прочистват душата си (познанията за тях са ми доста бегли), но ТОВА НЕ Е НАШАТА РЕЛИГИЯ!

 С тях въпроса относно нея  се изчерпваше?!

Подбора за град, които да представи страната ми - Пловдив, при споменаването  на което, аз вече забравих дори цигарата си димяща в пепелника. Вперих очи  в телевизора в очакване и............

О, УЖАС!!!!!!!!!!!!!

-гетото Столипиново, каруци, коне, кални  улици, запалени огънчета пред

 колибки, сополиви, голи, мръсни циганчета, маркови касетофони и полупияни, полуоблечени цигани играят кючек. И с това Пловдив се изчерпваше!

И след всичко това следваше колюминацията:най-популярния певец на

България. Кой мислите? АЗИС!!!!!!!!!!!!??????????? ЕЙ това вече ме и довърши!

Не мога дори и да го коментирам! Азис и точка!

...............................................................................................................

НЕ Е ВЪЗМОЖНО! НЕ МОЖЕШЕ ДА Е ИСТИНА! И това го е гледала цяла

 Англия?! В последствие разбрах , че не само тя! Таз ограничена и снобска

 Англия, в която на моя позната е зададен въпрос: "В България бани имате

 ли?". Тази Англия, на която единственото и предимство е, че е възможно с  английската си заплата повечето от жителите и да живеят добре и бикалят света  без това да се отразява стресово на бюджета им.Тази Англия , която не търпи  реформи в езиково, културно и каквото и да било друго отношение от незапомнени  времена. Тесногръдата, ограничена Англия, която НЕ Е ВИНОВНА  за новите си познания относно една "непозната"страна.

Аз не съм нито журналист, нито съдържание в министерските кресла, и не че ми плащат за това и не , че можеше да бъде репортаж за пред света: с разбито отново сърце извадих телефона си и заредувах, показвайки на стоящите около мен снимките в него - Това е България!

А групичката англичани ме гледаха "разкъсвани" между тесногръдието си за достоверност на тяхната телевизия и добрите чувства и уважението им, които трудно бях спечелила. И нали са джентълмени  "замазаха"положението с покана за обяд. Но.....

Не можех, Българио!!! Не можех и залък да преглътна в този миг! Тръгнах си, за да се скрия сама, за да преживея болката и напиша това.

P.С.  Не търсете в писанието ми талант !Аз не съм журналист! В този миг съм  само разплакана БЪЛГАРКА!

                                 Автор: bizcocho

Няма незаменими хора! Има незабравими мигове! 
"Не се сърди, че те замерват. Посредствените нямат друг начин да те достигнат!"

                                             

                                                                                 Категория: Изкуство
                                                       
Прочетен: 25529 Постинги: 158 Коментари: 1313


 



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Всеки българин
29.11.2008 21:08
Всеки българин в чужбина го е изживявал този ужас с циганските филми ,те затова си мислят белите ,че в България само цигани има .Нашите продават нарочно за пари циганията да се види по света.До там стигна ! Всеки знае ,че филм не се снима незаконно ,а в разрешението се споменава какво ,къде и с каква цел ще се снима.Милион процента съм сигурна ,че някой е гушнал солидна сума да разреши снимането на циганията.
Не плачете ,ами ги гонете такива ,дето за пари и майка си продават !А те са много в Бг.
цитирай
2. анонимен - Hristova
29.11.2008 21:26
Много комплексарски постинг, нищо лично!Доколкото разбирам авторката живее в Англия и о, ужас - англичаните ще си помислят , че идва от кофти държава. Да, има ( или по-скоро имаше) невероятна природа, но горите се секат масово, навсякъде строежи, морето е една помиина яма...Тя е показала красиви снимки на България в отговор на циганията, която са видели, но ако отиде на местата, където са правени снимките, дали ще изглеждат по същия начин?
Има я циганията, но за това сме си виновни ние, че го позволихме това...Авторите на този филм не са излъгали, и това е България, колкото и да ни е срам!
цитирай
3. melsun - *
29.11.2008 21:48
Ако на мен ми се случи това и аз ще умра от срам и ще плача сигурно от гняв и безсилие. България не може да се представя еднопосочно! Безспорно е, че циганията я има, но също така културата, красотата и българските традиции все още са
живи...Има ги и на тях трябва да се даде превес, но...
цитирай
4. bestregards - лелейййй!
29.11.2008 21:59
аз пак ще спомена за фермата, взимаща Стюдентс оф Истърн Юръп за сезнонни рабтоници ... ще спомена за лепенките във всяка тоалетна - NOW WASH YOUR HANDS!

Първата ми мисъл като прочетох този постинг беше - Май наистина има антибългарски заговор - да ни омаскаряват с лансиране на подобни журналистически помиарски произведенийца.... Но няма как да се сбъдне подобен сценарий.... Преди време можеше и да мине номерът, но сега светът достатъчно се отвори, че да успеят подобни калташки истории, ако изобщо е имало такива опити - съзнателни или не....
Никога не бих се срамувала пред англичанин за такъв филм, но че бих плакала за милата заприличала на гето родина... бих.. а и сега всеки ден душата ми плаче за присъдата да съм в такова гето... и разни англосаксонофили да ми твърдят колко сама съм си виновна..... А те истинските англичани са благотворителна нация въпреки всичко, веднага биха подхвърлили по бонбонче и на бедняка от Изтока кат на хрътките си .... Хич не ме е срам от тяхното неразбиране... а и в Лондон съм била - и там има гета и мизерия и в центъра се валят бездомници, спира токът, автобусите са нередовни....в метрото току те евакуриат заради бомбени заплахи, а никой не ти възстановява парите... и там многота от смръщени съмнителни субекти и наркомани....

а кат ни е толкоз гадна страната що ли търсещите по-добър климат англичани надушиха хубавината в нашите селца?
всеки европеец знае що е циганин. кво пък се упретеснихме, че ще ни вземат за такива. според мене просто ще стигнат до извода, че имаме много цигани в страната. не го казвам с расистки помисли. факт е. както с расистки и националлистки помисли не искам да изтипосвам чак толкова англичаните на нация много по-различна.....

голям грях имаме - БЕДНИ СМЕ. В бедна страна живееме. и в Англия е също толкова унизително да си беден. не е въпрос до националност и раса. въпрос на власт и собственост е....

Анонимен - изцяло споделям мнението ти както е видно, но не споделям отношението ти към авторката!!!!
цитирай
5. bizcocho - ОТ АВТОРКАТА
30.11.2008 01:33
Първо искам да благодаря на skribezium ,а това,че усети силата на чувствата ми в то3и мой пост!Та3и преживяна от мен "случка"ме накара 3а сетен път да се убедя,че не3ависимо къде ще съм, а3 винаги ще държа на това,че съм българка,че в България има и много умни и интелигентни хора,макар и не с яхти,и които не ходят голи по улиците,сополиви и т.н./да не говорим,че естетически 3а мен българката е по-напред от англичанката,макар и не с нейните финансови въ3можности/

Анонимен-Христова
Не живея в Англия и не ме е страх,че ще ми кажат "откъде идвам".Наистина живея в чужбина,но родом съм от Пловдив.По3навам гетото/виждала съм го/,макар и да живеех в центъра.А Вие били ли сте в Пловдив?Но..в Пловдив или само в гетото?Църкви в България 3наете ли дали има и какви точно са те?А3ис ли е любимия Ви певец?Не мен 3асягаше то3и филм,мен те/хората с които го гледах/ ме по3нават!Не страдам от комплекси,че съм българка,но ме е срам,че има и такива българи,които допуснаха да се види само това в един неслучаен репортаж,както би ме било срам и 3а те3и,които биха подкрепили и3ли3ането му!

melsun
Точно това е!

bestregards
Не съм била в Лондон,но тук където съм наистина няма това,което ти споменаваш 3а Англия.Има бе3домници,и мръсни хора съм виждала,но те са няколко случая само/имат си някакви органи3аций,които се грижат да ги откриват,и3къпят и нахранят/
От по3нат,който живее в Австралия ра3брах,че и той е гледал филма там.Той ми посочи английски форуми ,в които беше 3апочнало обсъждане на репортажа,но това е друга тема и ..
А3 3ная,че има бедност и че нараства и неграмотността,но не те са обликът на та3и страна!

lidis
Права си!Доста пари са играли.





цитирай
6. анонимен - Аз ако бях направила филм
30.11.2008 02:24
За това лято в Несебър -OSKAR щеше да вземе ! Не разбирате ли ,че действително сме в окаяно положение ? Няма нищо на този етап което да се похвали ,освен природата полуонищожена и неекологично чиста.За културата да не говорим !
Стига сме се оправдавали ! От беднотия ли ми убиха котката нарочно? Oт беднотия ли ме украдоха ? Oт беднотия ли община Несебър събира данъци смет ,а няма кофи за смет и градът е заприличал на джунгла ,не на гето ,където се подвизават орди чалгари цигани на битаци !
Това дето го видях и във филмите на ужасите го няма! Всичко ръгнало да краде от нотариати до децата по улиците ! И това ли от беднотия?
Полицията барабар с разбойниците все от беднотия! От беззаконие е !
Чакайте моят филм другото лято ! Няма англичани да го правят ,Аз ще го направя и парите от него ще дам на децата без родители ,не като пари ,за да не ги свият леките и шефките ,ами във вид на дрехи и провизии! Лесно е да се плюе по нас в чужбина! Ами вие дето останахте ,какво направихте или и вие сте от смятащите се за ,,богати ,, мутри и мутреси " ?
Aвторката ревала ,Аз стрес и страх да се върна на гости в родината си получих !!! До там сте я докарали да не смее българин да замръкне в България ! Извинявам се за тона ! Всичко това ме шокира ,не ми беше ни до планини ,ни до море !
Отвратена стресове лекувам с месеци от собствените си сънародници.Не е ли резил това ?
цитирай
7. edinman - ама нали за това сте уж там
30.11.2008 08:55
Много често се лансира тезата,че българите ,които се ''измъкнаха''по най различни поводи от страната,са образа и ''живата''дипломация на България.Само че май не е точно така.От моите впечатления ,които имам -тези хора запазиха манталитета и мисленето си създадени тук.Лесно е /а за мен и много неприятно/студента или новото/поредно/юпи-завито в топлото си лондонско одеяло, да трака по клавишите на лаптопа си на кирилица ,разбъркана с ужасно много чуждици анализи за лошото ни състояние.

цитирай
8. tomich - Поредната мръсотия за България!
30.11.2008 11:55
Англия си е старата Англия с нейния пословичен консерватизъм и снобизъм. Щом и "най-великият англичанин" Чърчил е казвал за България, че е страна, където хората се къпели един път седмично, защо да се чудим, че тази елитна английска телевизия (впрочем, коя е тя?) може да излъчи такава гадост!?
Има обективна и субективна, тенденциозна достоверност. Втората обикновено е обусловена от нечии политически, икономически, финансови и други интереси. За съжаление, телевизиите не само в Англия, но и в света, в това число и у нас, са склонни да излъчват повече тенденциозни достоверни новини, които да завладяват и промиват мозъците на милиони хора, отколкото обективна достоверна информация. Не бива, разбира се, да отминаваме с мълчание и пренебрежение подобни неща! Но реакцията трябва да е официална и категорична. За жалост точно това не става или се случва много рядко. Аз не се сещам дали и как са реагирали съответните държавни институции на този казус, най-вероятно - не са. Затова се възмущавам не толкова на излъченото от тази телевизия, колкото на овчедушието и продажността на управлението на страната. Тук съм напълно съгласен с мнението на lidis ! Реакцията ще има ефект, само когато е масова, всеобхватна и гневна!
цитирай
9. bizcocho - edinman
30.11.2008 22:05
:)В последното и3речение от коментара ,след думата чуждици би трябвало да има 3апетайка:)))))))

"ама нали за това сте уж там "-мисля че споменавам,че нито съм дипломат,нито журналист:)

Студентка?Юпи?..:)Е,нито едното,нито другото,а репортажа гледах не от Англия,но по национален канал на английската телеви3ия.
цитирай
10. waterlily - За съжаление и това е България. . . ...
01.12.2008 23:25
За съжаление и това е България... Жалко, че не са показали и хубавото, защото го има!
цитирай
11. edinman - не ми се сърдете
02.12.2008 11:08
правописа е нещо ,което ако не пишеш достатъчно редовно- започва да куца/поне при мен/.Ежедневието ми е запълнено с говорене и дълги обяснения .Предстои ми на тези страници да наваксам забравеното.Още веднъж-извинете ако ви подразни нещо.:-))
цитирай
12. primavera - Комплименти и на двама ви!
02.12.2008 14:53
Комплименти и на двамата , скрибецум, че масовизира прочита и авторката, че ни запознава с действителността. Така е ! И мен ме е срам. От какво ме срам? От същото, от което и нея!!! На остров Крит, преди 7 години, дъщеря ми, която пред местни жители се възмутила от откритите фекални каналчета, течащи по улиците им, и вонящи под прозорците на петзвездния хотел в който се е настанила за 10 дни, са й отговорили : "Вие в България ток имате ли, а знаете ли какво е телевизор?".... Без коментар, преценете вие! Аз съм в Италия 6 години. Когато бях в юга, там където времето е заспало, но никой не го знае естествено, научих че: - Жени на 40 години ме попитаха :" Ти защо четеш книги, защо ти е необходимо това, а защо си учила толкова много, лелеееее, толкова много години, всеки ден на училище, и защо ти е било необходимо да учиш. Аз мога да чета и пиша, щото брат ми ме научи "... Имате ли коментар за това? Същите тези хора се гордеят с италианския си произход. Живеят в големи и просторни къщи, разполагат с достатъчно средства за да устроят семействата си и ми се присвмиват, че майка ми има само две деца , че аз имам 2 деца и , че дъщеря ми не иска да роди второ дете, а предпочита да остане с едно. Техните дъщери на по 25г. вече мислят за трето или четвърто дете. Какво още да кажа? Ами от тези 4-5 деца в семейството едва от последните години учат всички до трети клас, защото Берлускони, когато е спечелил първите избори, е направил задължително образованието до 3-ти клас , а скоро го направи задължително до седми. Кой го знае това? И кой го излъчи в международен ефир? Но тази държава, както и Англия, Франция, Испания, Германия и т.н. имат своите ДЪРЖАВНИ мъже, защитаващи авторитета на държавата, която управляват. Не пускат програма на чужд език в националната си телевизия. Работят за просперитета и добрата реклама на държавата си. Още нещо трябва ли да ви кажа... ами няма. Следват избори, народа ни ще псува, ще си стои у дома, а от турция ще идват автобусите с "Българи", за да пуснат вота си и отново ДПС ще управлява държавата и по националната ни телевизия ще има предаване на майчин - турски език и отново в международен ефир ще се показват кирливите ни ризи, които си ги имаме и не си ги кърпим и перем.... но народа ще продължи да си псува и злослови зад заключените си врати... Чия е вината??? Да, много ме срам! Аз ходя и гласувам тук, но за кого, какво мога да направя сама и още няколко ентусиасти като мен? Пишеме стихове, пишем статии, пишем разкази и какво от това. Самозавиждаме си, замоизяждаме се... Следва вица за врящия казан в ада до който няма пазач-дявол, защото не е необходим. Да, и италианеца гледа на нас като на хора - пещерняци и се убеждават, че не сме, като им покажа в скайпа интериора на дома на дъщеря ми или приятелки, когато разговарям, виждат го на живо. Но колко са тези които го виждат и дали си го споделят помежду си. Не разбира се. Ние нямаме държавни мъже, които да ги убедят в интелигентността на нацията ни. Някога тестовете бяха решавани с най-висока интелигентност от наши деца...Кой го научи това в световен мащаб??? А днес дали би се случило? Защо, не би се случило? Ами защото същите тези държавни мъже съсипаха всичко, а не изградиха. Геноцид на нацията ни! Защо ли, и с чия ли помощ? Когато си отговорим на всички тези въпроси, може би ще направим и да не е така. До тогава ще се срамуваме!
цитирай
13. kosara2008 - благодаря ти, че ...
03.12.2008 11:53
го предостави на тези, които не са чели постингът...поздравление за bizcocho...че го е написала въпреки...болка, обида и конфуз/леко и слабо е това състояние, който не го е изпитал, само той може да каже колко унизен може да си сред някакви си там дебили, чийто свини са се разхождали под масите на "кралските им замъци" и си мисля...това е факт...една страна с претенции за древност и особено...култура!?!?!?, а позволява на свои граждани да представят друга древна страна, да изопачат истината по най-бруталния и гнусен начин...и да е без последствие...какво пък...знаем си ги тези политикани...,
НО по-важно е друго...къде СА нашите "управници"!?!?!?
- това е тяхно задължение
- да не бездействат,
- да поискат веднага обяснение...уви!
- пълно безхаберие!!!!:((((


ОТВРАТИТЕЛНО е!
цитирай
14. bizcocho - http://bizcocho.blog.bg/viewpost.php?id=261881
04.12.2008 02:16
Прочетете и ако сте съгласни с мен,подкрепете петицията на двамата студенти.
цитирай
15. mimoza92 - болно ми стана
14.12.2008 00:17
bizcocho,имах подобно изживяване когато през лятото наша приятелка с възмущение сподели:Търсех информация за новите членки на ЕС.В клипа за България от който се вижда поляна с полусуха трева и някакви магарета.Толкова ли е нямало какво по-заинтригуващо да покаже оператора.
Разказа ни тя за вулканичният остров на,който живеят от 5г как до 1940 е нямало електричество и сега всяка палма и цвете е с капково напояване поддържано защото условията са неблагоприятни,но клипа показващ острова те пренся в райска градина,с водопади и поточета.А нашата страна представена на света като пущинак някакъв.Обидно е .
цитирай
16. cornflower - Подкрепям авторката,
14.12.2008 17:01
защото това не е опит да се черни България, а е истината за нея.И мен ме е срам - вижте моя протест в блога ми!
цитирай
17. анонимен - Напълно подкрепям тезата ти, Каминандо!
21.12.2008 18:17
Ако повече хора мислеха като теб, шяха да направят местообиталищата си рай, вместо да хленчат непрестанно. Но има хора и хора. :-))
Поздрав за вярата ти!
Камен
цитирай
18. nikikab - Доста е зле
09.01.2009 09:17
но някак си слабо ме вълнува какво мислят англичаните за България. Аз съм я обикнал толкова, щото не бих желал да живея където и да е другаде. На мен ми стига. Обикнал съм я дори с циганията и с безхаберието на тия, които уж, трябва да ги е грижа.

Поздрави съречни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: skribezium
Категория: Туризъм
Прочетен: 2630178
Постинги: 240
Коментари: 2068
Гласове: 23153
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Мисисипи - реката на моето детство
2. Настроение край моята река
3. По следите на Фритилария Понтика
4. По следите на Фритилария Понтика - среща след три години
5. Созопол - спасеният град
6. Край Долнослав в средата на лятото
7. Долнослав в сърцето ми
8. Боговете на Долнослав - част І
9. Асеновград - разходка по пътеките край града
10. Асеновград - сакралният град на България
11. Белинташ - неразгаданото послание
12. Пловдив. Пролет в градините на Шевалас
13. Пловдивски спомен за Папа Йоан Павел ІІ
14. Асеновград - оазис под крепостта
15. Асеновград. Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"
16. Филипополско херцогство. Крепостта Скрибенцион и дук Рение дьо Три
17. Долнослав - лунната река
18. Асеновградският Олимп
19. Запознайте се. Аз съм скакалецът Скрибеций ди Джордж
20. Панагюрище - Memory Fuii
21. Нека любовта ми е огнище
22. Есенна пътека
23. Асеновград. Метоха. Последното дихание на една реликва
24. Есенна Чая
25. Римският път от Асенова крепост до река Луковица
26. Когато Пловдив беше Филипопол
27. Живейте в щастливия миг!
28. Един българин по сакралния път Сантяго де Камино
29. Камино дел Рей - най-ужасяващата пътека на света
30. Камино дел Муерте - най-ужасяващия път на земята